Från då till nu

Vill här i början ännu säga tack till er alla som läst. Har väl själv till en viss andel förorsakat det när jag länkade inlägget till en grupp. Men jag ser skrivandet som en sorts terapi och när jag skriver allt så behöver jag inte förklara min situation enskilt till varje människa. Det är inte lätt att skriva om det här men det är ännu svårare att tala högt om det. 

Nu ska jag berätta lite hur allt gått till. 27.03.2017 hade jag min sista studentskrivning, det var ryska det handlade om. Föregående vecka hade jag haft feber men nog varit med på alla skrivningar ändå. Dagen efter ryska skrivningarna åkte jag med mina 5 vänner till London för en vecka, det är något som jag tänker tillbaka till. Vi hade det väldigt roligt men i slutet av resan började jag bli sjuk på nytt, hade bl.a. en hemsk ögoninflammation i båda ögonen. Efter att jag kom hem och alla återvände till sina egna saker så orkade jag inget annat än att ligga på soffan om dagarna. Något var konstigt. Jag hade varit on/off sjuk sedan början av året, urinvägsinfektioner, ögoninflammationer, feber osv. Men mina blodvärden hade inte tagits då.

Den 9 april for jag med min pappa till Mehiläinen, jag berättade om mina symtom och så tog man blodprov. Efter en stund kallade läkaren mig tillbaka och sa att nu är det allvarligt, har jag någon som kan föra eller ska hon beställa ambulans. Saken var nämligen den att jag hade väldigt låga vita blodkroppar och mina andra värden var inte heller de bästa. Så då åkte jag och min pappa från Mehiläinen rakt till Mejlans jour. Och så började allt. Det gjordes massor med undersökningar och jag trodde faktiskt jag skulle komma hem den kvällen, men det klarnade snart att jag definitivt inte skulle komma hem.

Efter att ha spenderat en tid på jouren, flyttades jag till jouravdelningen och där var jag i några nätter kommer exakt inte ihåg att var det en eller flera. Från den avdelningen flyttades jag till den hematologiska avdelningen 7A, som kom att bli väldigt bekant för mig. Först trodde man att jag hade någon sorts blodcancer men det har jag inte. Kom hem efter ungefär en vecka, men inga problem var lösta.

Från och med den dagen har jag åkt in och ut på sjukhus. Var oftast minst en gång i månaden på avdelningen på grund av någon infektion. Efter oktober har jag inte haft någon infektion men det beror nog på att jag har två antibiotikan som jag äter.

Det som jag har det kallas på finska neutropenia, men man vet inte vad det beror på. Min ryggmärg har helt enkelt sluta med produktionen av leukocyter och de råkar vara de viktigaste vita blodkropparna. Mina blodvärden mättes i november och då var de förhöjda pga av att jag hade mononukleos.  Efter det har man inte kollat upp dem förrän 9.4, men vi har kommit fram till att värden inte kan ha gått ner ännu i december eftersom vi då var på resa i Thailand och jag definitivt blivit sjuk där om jag inte haft några leukocyter.

Och före allt det här? Ja, då var allt hur bra som helst.
Ni kan fråga i kommentarerna om det är något ni undrar över.
-Ellen

Gott nyt år till er alla, har själv kanske inte det bästa år framför mig men det visar tiden.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kotiloma och sjukhusmat

Första dagarna på B-sidan

Hur det går hemma